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OFFICE OF 
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AND STANDARDS 


Mr. Charles W. Williams 

Commissioner, Minnesota Pollution Control Agency 

520 Lafayette Road 

St. Paul, Minnesota 55155-4194


Dear Mr. Williams:


This is in response to your September 27, 1995 letter to

Carol Browner requesting clarification from the United States

Environmental Protection Agency (EPA) concerning the scope of

construction-related activities that may occur prior to issuance

of a Prevention of Significant Deterioration (PSD) permit under

the Federal regulations at 40 CFR 52.21, which are also

incorporated into Minnesota's rules. Your letter requests the

EPA's interpretation on four related issues that are addressed

below. The EPA's policy on most of the issue; is explained in the

attached memorandum of March 28, 1986 entitled "Construction

Activities Prior to Issuance of a PSD Permit with Respect to

Begin Actual Construction" from Edward E. Reich, Director, EPA's

Stationary Source Compliance Division (March 1986 Memo).


First, Minnesota interprets the Federal PSD regulation to

allow an applicant to enter into binding agreements or

contractual obligations prior to receiving a PSD permit. The PSD

regulations at 40 CFR 52.21(i)(1) require an applicable source to

obtain a PSD permit before it may "begin actual construction.'

The PSD rules at 40 CFR 52.21(b)(11) define "begin actual

construction" as the " -initiation of physical on-site

construction activities on an emissions unit which are of a

permanent nature.... With respect to a change in the method of

operations, this term refers to those on-site activities other

than preparatory activities which mark the initiation of the

change." Since entering into binding agreements or contractual

obligations is not prohibited under this definition, the EPA

agrees with the Minnesota view that these activities are allowed

under the Federal PSD rules prior to obtaining a PSD permit. We

also agree that the owner or operator who chooses to undertake
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these activities prior to obtaining the required PSD permit does

so at its-own risk that a permit may not be issued or may not

contain the terms the applicant desires.


Second, Minnesota interprets the Federal PSD rules to not

prohibit site clearing activities prior to receiving a PSD

permit, but that there is a prohibition on beginning construction

activities that are of a permanent nature. The EPA agrees with

Minnesota that site clearing and grading are not prohibited by

this definition. Allowed preconstruction activities would also

include ordering materials and temporary storage on site (see

March 1986 memorandum).


Prohibited (permanent and/or preparatory) preconstruction

activities under 40 CFR 52.21(b)(i)(1) and (b)(11) would include

any construction that is costly, significantly alters the site,

and/or permanent in nature. This would include, but is not

limited to: (1) excavating, blasting, removing rock and soil,

and. backfilling, and (2) installing footings, foundations,

permanent storage structures, pipe, and retaining walls. See May

13, 1993 memorandum from John Rasnic to Region III, 

"Construction Activities at Georgia Pacific"(GP memo); see also

November 4, 1993 memorandum from Dave Howekamp to Region IX,

"Preconstruction Review and Construction Activities Prior to

Permit Issuance.”


As explained in the GP memo (and those preceding), absent a

prohibition on any costly, significant or permanent

preconstruction, affected sources could defeat the

preconstruction requirement or its enforcement by making a

costly, substantial, and/or permanent investment and later argue

that retrofitting of PSD requirements or a denial of the permit

would unreasonably interfere with their investment.


Further, it is EPA's longstanding policy that section

52.21(i) reasonably prohibits any preconstruction "intended to

accommodate" an "emissions unit" or which is an "integral part of

the source or modification." This is supported by the definition

of "emissions unit" at 52.21(b)(7), which "means any part of a

stationary source which emits or would have the potential to emit

any pollutant . . . " (see March 1986 memo). The meaning of

"intended to accommodate" was also discussed in the GP memo which

states: "[i]f the construction activity is an integral part of

the PSD source or modification, the source must obtain a PSD

permit prior to construction. In other words, if the construction

would not serve in accordance with its original intent except for

inclusion of the emissions unit, such construction is prohibited

prior to obtaining a PSD permit.”
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Finally, you have asked whether there is flexibility under

the Clean Air Act (Act) or rules to allow construction of

footings for emissions units without a PSD permit in cold weather

States such as Minnesota. EPA's general view is that such an

exemption is not authorized under the Act or the Federal PSD

rules. Historically, foreseeable circumstances such as a short

construction season have been factored into the design, planning,

and permitting of any affected construction project. However, the

EPA believes that Minnesota has raised legitimate concerns. As a

part of the NSR Reform, such concerns were raised and considered,

but no agreement was reached on specific changes to the NSR

rules. EPA intends to ask the NSR Reform Subcommittee to consider

again rule reforms that would address possible extenuating

circumstances under which certain limited construction-related

activities could take place prior to receipt of a final permit.

In the interim, I encourage the State to continue its discussions

with the Regional Office to develop a solution, within the

current rules, that considers EPA's concerns about allowing

certain construction-related activities prior*to receipt of a PSD

permit. Specifically, should a source request to establish

footings prior to cold weather without receiving the required PSD

permit, the EPA may be willing to discuss compliance options,

consistent with the'rules.


I hope this letter clarifies EPA's interpretation of the

Federal PSD rules regarding permissible activities prior to

obtaining a PSD permit. If you have any questions concerning the

application or enforcement of the PSD rules, you may contact Ron

Van Mersbergen of EPA Region 5 at (312) 886-6056.


Sincerely,


John S. Seitz

Director


Office of Air Quality Planning

and Standards


Enclosures



